הרפתקאות, חברה, ייזמות, אינטרנט, פוליטיקה, הורות ובקיצור החיים שלי - בלוג אישי

ממש הכל על מעבר מישראל לאמסטרדם הולנד

לעבור לגור בארץ אחרת זה פרויקט רב מימדי מורכב. גם כשעושים זאת לבד ובמיוחד כשעושים את זה עם משפחה שלמה, ילדים והקמת שני עסקים חדשים בארץ היעד. פוסט זה מיועד להיות מעין פוסט צ'קליסט, מהמבט האישי שלנו, שלי, איך אנחנו עשינו, מה למדנו ודברים חדשים שגילינו אחרי הנחיתה ובשבועות הראשונים של המעבר. מאחר וכל מעבר הוא אחר וכל משפחה היא אחרת, אין הכתוב כאן הוא "תורה מסיני" אלא רק הדרך שלנו והתובנות שלנו. קחו מכך מה שמתאים לכם.

הכי חשוב ובסיסי – להחליט

כמו כל דבר בחיים, להחליט זה החלק הכי קשה. לקח לנו הרבה שנים להגיע להחלטה, הרבה שנים שהגרעין היה שם אבל היו הרבה סיבות למה לא. לא עכשיו. השנה, הזרע התפתח, ופתאום הפך להיות קונקרטי ורציני. ויחד עם זאת, היו כל הזמן הרבה סיבות למה לא לנסוע. והיו אנשים חשובים ואהובים במיוחד במשפחה שחשבו שאנחנו צריכים להשאר בארץ. ורצו שנישאר בארץ. ודעתם חשובה לנו. והיא השפיעה עלינו. ויחד עם זאת בסופו של דבר הגענו למסקנה שההחלטה הזו היא רק שלנו, והגענו להחלטה סופית שכן, זה נכון לנו, זה נכון לנו עכשיו, ואנחנו עושים את זה. סופית? סופית… לקח עוד הרבה זמן אחרי ההחלטה הסופית עד שהיא באמת הפכה לסופית למעשה היא הפכה לסופית באמת רק אחרי שחתמנו על חוזה שכירות, רשמנו את הילדות לבית הספר וקנינו כרטיסי טיסה. אבל כל זה קרה בגלל שהייתה לנו החלטה חזקה מאוד שזהו, עושים את זה.  

אחרי ההחלטה, או תוך כדי ההחלטה, מה עושים?

הרשימה מתחלקת בעיקרון לשני חלקים עיקריים, פעולות שצריך לעשות עוד בישראל ופעולות שיקרו כבר בהולנד (במידה רבה זה נכון באופן למעבר להרבה מדינות).  

מה צריך "לסגור" בישראל?

מה עושים עם הבית?

להשכיר או למכור את הבית או לעזוב דירה שכורה – מובן מאליו, אם אתם גרים בבית שלכם תחליטו אם הדבר הנכון לכם הוא למכור או להשכיר אותו ובכל מקרה לרוב האנשים לא כדאי להשאירו ריק בישראל. ואם גרים בשכירות כמובן לעזוב בצורה מסודרת.

בית הספר

מתי כדאי להודיע רשמית לבית הספר? לדעתי לא צריך למהר עם זה, רק שהכל סופי סופי ויש כרטיסים והכל, רק אז להודיע למערכת החינוך שאתם נוסעים. כמובן שעוד לפני ההודעה הסופית היינו בקשר עם המורות והמורים, החונכות והחונכים (בית ספר דמוקרטי) על מנת שידעו מה עובר על הבנות ועלינו ויוכלו לעזור.

משרד הפנים

רק בדיעבד, כאן מהולנד הבנו שהיה נכון לעשות שינוי כתובת במשרד הפנים (להורים או כל מקום אחר שמתאים לכם). הבעיה, אי אפשר לעשות את זה מחו"ל. או שלפחות מסובך הרבה יותר. בארץ אפשר אפילו באינטרנט (אי אפשר מחו"ל). כדאי לעשות זאת כי עדיין יגיעו לכם מכתבים ממגוון מוסדות רשמיים שלוקחים את הכתובת שלכם ממשרד הפנים.

שינוי כתובת במוסדות ובכלל

לשנות כתובת בכל השירותים – בנקים, כרטיסי אשראי, חברות ביטוח, קופת חולים, ועוד – בלי קשר לניתוק תושבות – כן או לא – , כדאי לעדכן כתובת בכל המוסדות, על מנת שהדואר תמיד יגיע למקום אחד קבוע. מומלץ גם לגשת לדואר ולעשות "עקוב אחרי" לדברי דואר לכתובת שבחרתם בישראל, זה לא "תופס" לכל דברי הדואר אבל בהחלט עוזר.

טלפונים ושירותי תקשורת

אתם רוצים להעביר טלפונים סלולריים לחבילה המתאימה בארץ – אם אתם רוצים לשמור על המספרים הסלולריים, עברו לחשבון מינימלי, בחו"ל אתם תשתמשו בכרטיס סים מקומי עם מספר חדש. שימו לב שיש דברים שעבורם תזדקקו לכרטיס הסים הישראלי פתאום, לקבלת סמס לאישור מהבנק שלכם וכדומה, אז חשוב לשמור על הכרטיסים ולסמן כל כרטיס לאיזה מספר הוא שייך. לבטל קווי טלפון קווי, אינטרנט, טלוויזיה וכדומה – אתם לא רוצים לשלם סתם אני מנחש.  

רשיון נהיגה

להזמין רשיון נהיגה נוסף כך שיהיו לכם שני כרטיסים לכל אחד הסבר בעוד כמה פסקאות.  

ייפויי כח

מומלץ לייפה את כוחו של אב, אם, אח, אחות, מישהו שאתם סומכים עליו. יכולים להיות כל מיני הפתעות ויש דברים שקל יותר לעשות שיש מיופה כוח מטעמכם בארץ.  

פרידות…

סעיף שאפשר לכתוב עליו פוסט נפרד ועוד ייכתב כזה, אבל, תנו לזה את הזמן ותשומת הלב. תיפרדו מהאהובים עליכם ועודדו את הילדות והילדים להיפרד נכון מהחברים שלהם והמשפחה.  

מומלץ להכין בהולנד מראש

שלושת הסעיפים הבאים חשובים מאוד, לכל אחד הסדר שלהם קצת שונה, אבל שלושתם (כמעט) הכרחיים למעבר מוצלח

מסגרות לילדות

בתי ספר, גנים, כדאי למצוא מראש. יש מגוון רחב של אפשרויות, אנחנו לא הצלחנו להבין הכל מישראל, מיכל עשתה מחקר רציני עוד מהארץ וכשבאנו לאמסטרדם ואוטרכט לחופשת הכרות עם השטח עשינו סבב בין כל בתי הספר, בחלקם היינו יותר מפעם אחת. עשינו זאת עם הבנות, נתנו להן להרגיש את המקום. לדבר עם ילדות וילדים שלומדים בבתי הספר. דיברנו עם מורות ומורים, רצינו לנסות להבין את האווירה כמה שאפשר. כשמיכל באה חודשיים אחר כך לחפש בית, היא שוב ביקרה בשני בתי הספר שנשארו ברשימה, דיברה, התייעצה ובסוף החליטה (איתי בטלפון) על בית הספר הנכון לבנות שלנו בהתייחס לכל השיקולים שלנו. מהארץ לדעתי היה בלתי אפשרי לעשות זאת, בטח לא ברמה כזו של מידע ותחושה. היה לנו חשוב שנושא זה ייסגר לפני שאנחנו באים, ואכן גם עכשיו חודש וחצי אחרי שאנחנו כאן אנחנו מרוצים מההחלטה. הבנות הולכות וחוזרות מבית הספר שמחות. וזה חשוב לנו ומשמח אותנו מאוד.

למצוא בית

לדעת שיש לאן להגיע, היכן לנחות, לנו זה עזר מאוד. אחרי שהחלטנו "סופית", חודשיים לפני שתכננו לבוא הנה כולם, מיכל הגיעה לסגור "עניינים". מטרת נסיעתה הייתה למצוא בית (כנראה באוטרכט) ולסגור את ההרשמה לבית הספר הבינלאומי באוטרכט. מיכל נסעה (פירוט מלא בפוסט הזה) וחזרה עם בית באמסטרדם ועם הרשמה לבית ספר DENISE באמסטרדם. היו הרבה מחשבות, והתלבטויות שבאותו רגע נראו הרות גורל, ואולי היו כאלה, אבל ידעתי שברגע שנחליט, ונעבור הלאה, האפשרויות שלא יבחרו פשוט ייעלמו. ואכן כך. היה לנו חשוב שתהייה טיפת וודאות בתוך כל עולם החוסר וודאות שחיינו בו, והנסיעה הזו של מיכל מאוד עזרה. מיכל חזרה אחרי שמצאה לנו דירה מקסימה, דירה שהיא הרגישה שיכולה להיות הבית שלנו כאן לשנה הראשונה (לפחות).

עבודה

מיכל ואני שנינו עצמאיים, יזמים. למיכל היה בישראל סטודיו מצליח לעיצוב פנים ואדריכלות פנים ולי יש עסק לבניית אתרי אינטרנט ושיווק באינטרנט. שנינו החלטנו להעביר את ההתנהלות העסקית שלנו להולנד. אולי בהמשך נכתוב פוסט נפרד על כך, מבחינתנו ידענו מה אנחנו הולכים לעשות (פחות או יותר). כל אחד צריך לדאוג שיהיה לו עיסוק ועבודה כי להגיע ולחפש כאן יכול להיות מלחיץ, מאתגר ואולי גם בלתי אפשרי לחלק מהאנשים.

כשמגיעים להולנד

להכיר אנשים

מאוד חשוב להכיר אנשים במקום חדש. אנשים וותיקים שכבר חיים כאן וגם אנשים חדשים שחווים את החוויות שלנו בזמן אמת, ישראלים וזרים, לנו היה חשוב ועדיין חשוב לפגוש ולהכיר בני אדם מכל הסוגים. בימינו קל הרבה יותר מפעם… לפחות בקטע הזה. יש קבוצות פייסבוק רבות דרכם הכרנו אנשים ועודינו מכירים כל יום. יש את קבוצת הפייסבוק "ישראליות בהולנד" שמיכל התחברה אליה ונשים רבות עזרו לה ולנו מאוד, יש את "ישראלים בהולנד" ויש "ישראלים באמסטרדם", כל אלה מלאות בטיפים ויידע ואנשים שרוצים לעזור. בנוסף יש את הדרך הישנה והטובה של חברים מכירים חברים שמכירים… ברגע שמתחילים לדבר על זה אנשים מתחילים לחבר חיבורים וזה כמובן נחמד מאוד. ישראלים (ואולי כל קבוצה גנרית אחרת) רוצים לעזור זה לזה. לנו עזרו מאוד ואנחנו שמחים לעזור לאחרים.

להרשם בעירייה

אני ממליץ מאוד להתקשר עוד מהארץ ולקבוע פגישה בעיריית אמסטרדם  לרישום. בקיץ שהכל עמוס יכול לקחת זמן. מיכל התקשרה לקבוע חודש וחצי מראש וכך יכולנו ללכת להרשם בעירייה יומיים אחרי שנחתנו. הרישום בעירייה חשוב מאוד. מקבלים מספר BSN זה המספר שאומר שאתם חוקיים כאן. זה המספר שמאפשר להרשם לבית ספר, לפתוח חשבון בנק, לעשות ביטוח רפואי מקומי (שהוא חובה) ועוד הרבה דברים אחרים. תעשו את זה כמה שיותר מהר עם הגעתכם. הרישום בעירייה הייתה חוויה נחמדה. מקום מעוצב, שקט, מתוקתק ומסודר. הגענו בזמן, חיכינו 2 דקות, ישבה איתנו אישה שעה וחצי רשמה אותנו על פי המסמכים שלנו ויצאנו לדרך רשומים כתושבי אמסטרדם. הרגיש אירופה!

לפתוח חשבון בנק

יש הרבה סיבות ידועות ומובנות מאליהן לפתוח חשבון מקומי אולם מעבר לכך חשוב לדעת, כרטיס אשראי בינלאומי לא מתקבל כאן בכל מקום, הם מקבלים כרטיס חיוב מקומי ומזומן. הכי נוח עם כרטיסי החיוב המקומיים ובשביל כזה צריך חשבון בנק מקומי. בנוסף, יש נושאים רבים שחייבים מספר חשבון בנק מקומי עבורם, התחברות לחברת סלולרי, רכישת כרטיס תחבורה לטראם שנטען אוטומטית, התחברות לאינטרנט, חשמל, מים, ביטוח בריאות ועוד. כשהגענו לא ידענו איפה כדאי, פתחנו חשבונות בשני בנקים, אחד רגיל וענק והשני וירטואלי וחדשני. הרגיל הוא ABN AMRO, התגלה כתהליך מלא בירוקרטיה לא נוחה ולא פשוטה. השני Bunq בנק וירטואלי חדשני אירופאי, פתיחת החשבון וכל התקשורת דרך הטלפון החכם בלי שיחת טלפון אחת. נוח, פשוט וקל. פרטים נוספים בפוסט בעתיד.

מספרי (כרטיסי סים) טלפונים סלולריים מקומיים

מסתבר שעל מנת להתחבר לחברת סלולרי מקומית צריך שלושה דברים.
  1. מספר bsn.
  2. מספר חשבון בנק.
  3. וותק של מספר חשבון הבנק שצריך להיות בן שלושה חודשים.
השלישי זו מגבלה רגולטורית מעצבנת קצת אבל זה המצב. לכן בשלושת החודשים הראשונים צריך לקנות סים PREPAID, קונים חבילת משולבת לחודש וכל חודש מחדשים. לאחר מכן כשעוברים לחברה קבועה המספר עובר אתכם כך שזה לא ממש בעיה רק קצת מציק. יש מלא חנויות שמוכרות את הסים המקומי, תוודאו שהוא כולל גם אינטרנט וגם שיחות. בקשו שיסדירו לכם את זה בחנות וודאו שהכל עובד. לפעמים כשההוראות בהולנדית הכל נעשה מסובך יותר גם לטכנולוגיים שביננו. בנוסף אני ממליץ לשמור על הכרטיס הגדול שבתוכו מגיע הסים ולרשום בצורה מסודרת את המספר הסידורי של הסים כי עם זה אפשר דרך האתר להרשם ולשלם על חודשים נוספים.

אופניים

כמובן שיהיה פוסט נפרד על רכישת אופניים. אבל בינתיים בקצרה, אנחנו בחרנו לגור ממש במרכז ולשם כך לוותר על מכונית. החלטנו שאנחנו רוצים חוויה מקומית. כאן כולם (כמעט) נוסעים כל הזמן, לכל מקום, בכל מצב באופניים. לשם כך כדאי שיהיו אופניים לכל המשפחה. אופניים בטוחות שתרגישו בהן בנוח. המחירים נעים בין כמה עשרות יורו למאות רבות ואף יותר. אני ממליץ מאוד לא לרכוש אופניים גנובות, חשוב לוודא את זה. ואני גם ממליץ מאוד על חנות האופניים OTTO-BIKES בכתובת – Overtoom 402H . בחנות זו קנינו אופניים למיכל ולי והשירות היה מעולה.

רשיון נהיגה מקומי

למי שמגיע עם רשיון ישראלי, אפשר לעשות בו שימוש לנהיגה, והשכרת רכב רגילה. לכמה חודשים. נדמה לי חצי שנה. יחד עם זאת, בעיר יש הרבה חברות שמאפשרות השכרת רכבים לפי שעה (CAR2GO, Greenwheels , IONIC, SNAPPCAR ועוד). שירותים אלו יכולים להיות נוחים מאוד. אנחנו עדיין לא ניסינו כי… עוד אין לנו רשיון מקומי בשביל לעשות רשיון מקומי צריך בין השאר להפקיד את הישראלי ולכן אנו מחכים עוד קצת. אעדכן הפוסט בהמשך עם המידע החדש.

בגדים

ברגע כתיבת שורות אלו אנחנו באמצע אוקטובר ויש ימים יפים. אבל כבר חווינו כמה ימים קרים יותר ובמיוחד רטובים יותר. מאחר והולכים ברגל או באופניים. אז חשופים יותר. בארץ היינו רגילים לעבור ממקום למקום במכונית סגורה, כאן זה אחרת. וגם, בכל מקום כאן מחומם מאוד. אז כדאי ללמוד להתלבש בשכבות. בחוץ משהו נגד גשם, עוד משהו מחמם ומשהו קל מתחת.

להכין את הילדות

כשהבנו שהפעם "זה" (המעבר לחו"ל) אכן עומד לקרות (אולי) בנותינו היו בנות 15,11,8 ורצינו שהן יהיו חלק מהתהליך בכל שלביו. כשנסענו לנסיעת בדיקה/הכנה, הן ידעו שזו גם חופשה אבל גם בדיקה לפני מעבר. היו לנו שיחות רבות איתן לפני ההחלטה ואחריה. הסברנו להן, שההחלטה בסופו של דבר היא שלנו, ההורים, וחשוב לנו לשמוע אותן, להבין את המחשבות שלהן ואת הרגשות שלהן, אבל בסופו של דבר אנחנו נחליט מה שייראה לנו הדבר הנכון ביותר למשפחה ולכל אחד מחברי המשפחה. זה לא היה תהליך קל. היו הרבה פחדים, מחשבות, דיעות ודמעות. הגדולה לא רצתה לעבור. רצתה להישאר עם החבר'ה שלה בארץ, ב"תנועה", טוב לה בישראל היא אמרה. ואנחנו, לנו היה קשה כי כמובן לא רצינו לפגוע בה, לא חברתית, לא לימודית ולא בכלל. בסופו של דבר החלטנו שהיתרונות במעבר כזה, בהרפתקה כזו, גדולים יותר מהחסרונות, גם עבורה ובתוך השיחות הרבות היינו שם עבורה להכיל ולעזור להתמודד עם ההחלטה.

להכין את המשפחה שנשארת בארץ

למשפחות שנשארות בארץ זה קשה. אם הייתה סיבה שבגינה לא היינו נוסעים בסוף זה בגלל ההורים שלנו אחים, אחיות. ארוחות ימי שישי משפחתיות, ימי הולדת, בילויים עם סבתא וסבא. כל אלה ישתנו בצורה קיצונית, וכל אלה היו חלק חשוב ומשמעותי בחיינו. ולא רק לנו גם להם. וההחלטה שלנו משנה את כל זה עבורנו ועבורם. יש רגשות אשמה. יש כאב ויש עצב. אנחנו מאמינים שבכל שינוי שכזה יש יתרונות וחסרונות. שאפשר למצוא דרכים לשמור על הקשרים המשפחתיים גם מרחוק יותר וגם אם זה מאתגר. והכי חשוב עבורי היה להבין עם עצמי, שבמסגרת החישוב הכללי של היתרונות והחסרונות, הדבר הנכון לנו כרגע הוא לעשות את זה.

דרכי תקשורת

פעם זה היה הרבה יותר קשה. אינטרנט לא היה. וואטסאפ גם לא. היו נוסעים ונעלמים. מדי פעם שיחת טלפון שבקושי שומעים, מכתבים וגלויות. היום זה אחרת. במובנים רבים העולם קטן יותר. יש טלפון לכל אחד. תקשורת קלה וזולה. עם וידאו או בלי. את הפוסט הזה אני כותב ברובו בנסיעה בטראם למשל. אז יש סים מקומי, וסקייפ וואטסאפ והכי טוב היום לשיחות וידאו זה זום (ZOOM). ועדיין, הקשרים שהיו מבוססים על פגישות משתנים. כל אמצעי התקשורת בעולם לא ישנו את זה שפגישות יהיו הרבה פחות וצריך ללמוד איך לשמור על הקשר בצורה הטובה ביותר בדרך אחרת, מחדש.

ביטוח בריאות

מאוד מסובך. מלא פרטים. הרבה חברות והרבה דעות כששואלים ומבקשים עזרה. הרשו לי לעשות את זה הכי פשוט שאפשר. ביטוח הבריאות המקומי שהוא חובה הוא בעצם המקבילה של קופת חולים בישראל. המחיר למבוגר מתחיל בכ 100€ ויכול להגיע ל 300€ ואפילו יותר. הילדים, עד גיל 18 זוכים לקבל את הביטוח בחינם. הם מקבלים על פי הכיסוי הגבוהה מבין שני ההורים. וגם, בכל סוף שנה אפשר לשנות, לשנות כיסויים, עלויות וגם חברת ביטוח. חובה להסדיר זאת תוך ארבעה חודשים מההגעה, וכדאי לעשות את זה כמה שיותר מהר. אנחנו עשינו בסוף בחברת CZ ומקווים שיתגלה כהחלטה נכונה.

כרטיס מוזיאונים

יש מאות מוזיאונים בעיר ובמדינה. עלות כל כניסה 10-20 אירו. כרטיס מוזיאונים לשנה עולה כ 60 למבוגר ו 30 לילד, כלומר עבורינו 5 כרטיסי מוזיאון לשנה עלו כ 200 אירו, שזה כ 3-4 ביקורים במוזיאון. נראה לנו שזה כדאי מאוד ומשתלם מאוד. נעדכן בעוד שנה. הכרטיס מאפשר להיכנס למוזיאון גם "רק" לחצי שעה או שעה לתערוכה אחת, ו"לא לעשות חשבון". הוא גם מאפשר ללכת שוב ושוב למוזיאונים האהובים כמו מוזיאון המדע האהוב או כל מוזיאון אחר שאתם אוהבים במיוחד.  אנחנו את שלנו קיבלנו רק השבוע גם משום שבמזג אוויר יפה (כפי שהיה עד עכשיו) ידענו שנהייה יותר בחוץ, את המוזיאונים שמרנו לימי החורף המתקרבים.

רישום בקונסוליה הישראלית

באתר משרד החוץ ומשרד הפנים כתוב שצריך. התקשרתי לקונסוליה, אמרו לי שרק כשנרצה שירות קונסולרי ירשמו אותנו בקיצור תתקשרו אחרי חודש וחצי חודשיים ותשאלו.  

המלצות נוספות

רשתות חברתיות

בין כל הדרכים להכיר אנשים חדשים יש את הרשתות החברתיות. פייסבוק ואינסטגרם משמשות אותי לעניין זה. גם הבלוג הזה התחיל מהגיגים שכתבתי בפייסבוק. ואז חשבתי לעצמי שאני גם רוצה לשמור את המחשבות האלה לעצמי טוב יותר ולא רק בפייסבוק וגם, לאפשר לאנשים להעזר במחשבות האלה. ועדיין, הפייסבוק והאינסטגרם משמשים אותי יומיומית לחוויות קטנות וגדולות, תמונות, סרטונים סיפורים ועוד. מי שרוצה מוזמן להתחבר ולעקוב. והרשתות כמובן מאפשרות לי להכיר אנשים חדשים כל הזמן וגם לשמור על קשר עם הוותיקים…

להתנתק מדברים

מחשבה מהימים האחרונים. הרשתות החברתיות והאינטרנט גם גורמות לנו להיות במקום אחר במקום בכאן ועכשיו. יש בזה טוב ויש פחות טוב. אני החלטתי בימים האחרונים קצת להתנתק מכל הדברים שאני פחות אוהב בישראל העכשווית – שלטון הליכוד המושחת והגזעני וכל מה שקורה סביבו. אז החלטתי להשקיט קצת קבוצות פוליטיות בפייסבוק  שאני קשור בהן קבוצות בוואטסאפ ועוד. אני רוצה לחוות יותר את הכאן ועכשיו ופחות את מה שקורה שם – במקום אחר. זו החלטה אישית כמובן, ההמלצה שלי היא להיות מודעים לכך ולחשוב לעצמכם אם ומתי זה מתאים גם לכם.   אתם מוזמנים להגיב כאן למטה, לשאול,לספר ולשתף משלכם – בהצלחה!  

אהבתם? שתפו!